De vraag naar interieurbeplanting in gebouwen is de laatste 25 jaar enorm toegenomen. De verzorging van aardecultuur vraagt veel tijd en aandacht. Vandaar dat men is gaan uitzien naar een andere methoden die minder arbeidsintensief is. Een oplossing hiervoor is hydrocultuur.
Wat is hydrocultuur?
Hydrocultuur is rond 1950 in Zwitserland ontwikkeld. Bij dit teeltsysteem wordt gebruik gemaakt van geëxpandeerde kleikorrels.
Door de expansie ontstaan er open ruimten in de korrels waar water in opgeslagen wordt en vervolgens weer afgegeven wordt aan de plant.
Bij het kweken op hydrocultuur kwam men tot de ontdekking dat een plant 2 soorten wortels kan maken, grondwortels en waterwortels, waterwortels kunnen de benodigde zuurstof uit het water opnemen. Grondwortels halen de benodigde zuurstof uit de luchtruimtes tussen de gronddeeltjes. Hoe jonger de plant des te makkelijker is het om de plant waterwortels te laten vormen.
Verschillen tussen grondwortels en waterwortels :
Grondwortels : dun donker van kleur, sterk vertakt, groot in aantal, actief omdat deze naar water en voeding moet zoeken.
Waterwortels : dik wit van kleur, weinig vertakking, klein in aantal, luie wortels omdat deze water en voeding direct op aangeboden krijgen.
Opkweken van hydroplanten:
Stekken:
Stekken worden in een mandpotje met hydrokorrels geplaatst, deze mandpotjes komen op een kweektafel met een tunnel van plastic en een laag water te staan zodat de stek constant water aanbod heeft.Een andere mogelijkheid is om de stekken in steenwol te steken.
Als de stekken beworteld zijn worden de planten in een kweekpot gezet hier blijven ze voortaan in staan. De kweekpot bevat sleuven waardoor het water naar de wortel kan en zorgt voor extra steun aan de wortels, bij het aanplanten van een plantenbak blijven de planten dus in deze kweekpot staan.
Bestaande planten uitspoelen en omzetten op hydrocultuur:
Met uitspoelen wordt bedoeld, de grond met behulp van water van de wortels verwijderen.
Zelfs hele grote planten worden uitgespoeld en op hydrocultuur overgezet.
De planten worden dan direct in een kweekpot geplaatst.
De uitgespoelde planten moeten zich herstellen en nieuwe waterwortels vormen. Tijdens deze periode komen de planten 4 tot 6 weken onder plasticfolie te staan. De relatieve luchtvochtigheid moet dan 90% zijn en de temperatuur 25 graden. Tijdens dit proces wordt er geen voeding gegeven.
Na deze periode worden de planten 2 tot 3 weken afgehard, door het plastic op te trekken.
Planten op deze manier opgekweekt zijn gemiddeld 30% duurder als grondplanten door dit extra teeltproces.
Watermeter:
Bij een hydroplant komt een watermeter te staan, hierop is de waterstand in de plantenbak af te lezen, in de zomermaanden mag de pijlstok tot maximaal staan, in de wintermaanden niet hoger dan optimaal. Omdat de planten in de zomer meer water verbruiken dan in de wintermaanden. De planten mogen pas weer water gegeven worden als de watermeter op minimaal staat zodat er even lucht bij de wortels komt, in de regel duurt dit 4 weken.
Voordelen van hydrocultuur: